Yeni çalışma modelleri arasında uzaktan çalışma, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi modern çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu değişiklikler, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını, kadın-erkek fırsat eşitliğini ve iş-özel yaşam dengesini gözeten düzenlemeleri kapsayacak. Ayrıca, kamu ve özel sektörde daha kısa süreli veya esnek saatlerde çalışma imkanları getirilecek. Böylece, çalışma saatleri daha esnek hale gelecek ve farklı iş modellerine uyum sağlanacak.

Eskişehir'de bu meslekleri yapanlar dikkat: 10 yıl içinde işsiz kalabilirsiniz! Eskişehir'de bu meslekleri yapanlar dikkat: 10 yıl içinde işsiz kalabilirsiniz!

İş dünyasının ihtiyaçlarına göre düzenleme hedefi 

İş Kanunu'nda sosyal taraflarla yapılan diyaloglar sonucunda, işgücü piyasasında güvenceli esneklik sağlanacak. İkincil mevzuat çalışmaları ile iş dünyasının yeni ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler getirilecek. Yeşil ve dijital dönüşümün işgücü piyasalarına etkileri analiz edilerek, bu süreçlere uyum sağlanması için programlar oluşturulacak.

Bireylerin her yaşta aktif kalabilmelerine yönelik tedbirler alınacak. Aktif yaşlanma yaklaşımı çerçevesinde hayat boyu öğrenmeye katılım artırılacak ve ilgili müfredat analizi ile mevzuat güncellemeleri yapılacak.

Yeni çalışma hayatı ne zaman hayata geçecek?

Yeni nesil çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümlerle ilgili düzenlemelerin 2025'in ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Uzaktan ve esnek çalışma gibi yenilikler için gerekli mevzuat değişiklikleri yapılacak ve İş Kanunu'nda gerçekleştirilecek değişiklikler sosyal taraflarla işbirliği içinde uygulanacak.

Kaynak: Haber Merkezi