Çocuk gelişimi uzmanları, anaokulu çağındaki çocuklara uygulanan IQ testlerinin yanıltıcı sonuçlar verebileceğini belirtiyor. 3-5 yaş arasındaki çocuklarda bu testlerin doğruluk ve geçerliliği düşük. Bunun yerine, çocukların sosyal, duygusal ve motor becerilerini destekleyecek aktivitelere odaklanan eğitim kurumları tercih edilmeli.

Uzmanlardan anaokullarındaki üstün zeka testlerine karşı uyarı

Çocuk Psikoloğu Zeynep Kaynak, anaokullarında üstün zeka testlerinin yapılmaması gerektiğini vurgularken, bu testlerin çocukları etiketleme riski taşıdığını belirtiyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Yelda Tan ise, ailelerin çocuklarına "üstün zekalı" gibi ifadelerle yaklaşmaktan kaçınması gerektiğini, bunun psikolojik baskıya ve sosyal beceri sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor.

Zeka testleri klinik ortamda ve ilkokul çağında uygulanmalı

Uzman Psikolog Gül Demiray, zeka testlerinin okul ortamında değil, psikologlar eşliğinde klinik ortamda yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bu testlerin 6 yaş ve sonrasında uygulanmasının daha doğru olacağını belirtiyor. Aileler, gelişim testleri ile zeka testlerini karıştırabiliyor.

Anadolu Üniversitesi'nin rektör adaylığı başvurusunda yeni gelişme Anadolu Üniversitesi'nin rektör adaylığı başvurusunda yeni gelişme

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için bütüncül yaklaşım şart

Ailelerin yanıltıcı IQ testi vaatlerine kanmamaları gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor. Bunun yerine, çocuğun tüm yönlerden (sosyal, duygusal, motor) gelişimine odaklanan, sağlıklı eğitim metotları sunan anaokullarını tercih etmeleri gerektiği yönünde tavsiyeler yapılıyor. Uzmanlar, dengeli ve bütüncül bir yaklaşımın çocuğunuzun hem akademik hem de sosyal anlamda sağlıklı bir birey olarak büyümesine katkıda bulunacağını vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi