Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgiler doğrultusunda, Türkiye Deprem Tehlike Haritası 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu harita, AFAD’ın yürüttüğü Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) çerçevesinde ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) desteğiyle hazırlandı. Aynı zamanda, “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” de aynı tarihte Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu güncellemelerle birlikte, Türkiye’nin farklı bölgeleri deprem tehlike derecesine göre yeniden sınıflandırıldı.

Birinci derece riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt yer alıyor. Bu bölgeler, en yüksek deprem riskine sahip iller olarak biliniyor.

Eskişehir'de imamdan tartışma yaratan davranış: Saat 9'u 5 geçe… Eskişehir'de imamdan tartışma yaratan davranış: Saat 9'u 5 geçe…

İkinci derece riskli bölgeler ise Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak gibi illerle birlikte Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana ve Eskişehir’i kapsıyor. Eskişehir, bu kategoride yer alarak ikinci derece deprem riskine sahip iller arasında bulunuyor.

Üçüncü derece riskli bölgeler arasında ise Eskişehir’in yanı sıra Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri ile Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir yer almakta.

Eskişehir, hem ikinci hem de üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alarak, deprem açısından dikkat edilmesi gereken illerden biri olarak öne çıkıyor.