Sosyal medya üzerinden illegal kazanç elde etmek isteyen dolandırıcılar, artık gelişmiş teknolojileri de kullanarak hedeflerine ulaşıyor. Bu bağlamda, yapay zeka teknolojisinden faydalanan dolandırıcılar, çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılan videoları izinsiz olarak kullanıyor.

ESOGÜ akademisyeninden 55 kilometrelik fay hattında önemli çalışma ESOGÜ akademisyeninden 55 kilometrelik fay hattında önemli çalışma

Yapay zeka ile çalınan video sahiplerinin ses ve görüntülerini taklit ederek oluşturdukları içeriklerle dolandırıcılık faaliyetlerini sürdüren dolandırıcılar, hedefledikleri kişilerin yakın çevresini tuzağa düşürüyor.

Ünlüleri de kullanıyorlar

Ünlülerin ya da tanınmış siyasi figürlerin videolarını da kullanarak vatandaşları mağdur eden bu dolandırıcılar, yasal sınırları aşarak büyük riskler oluşturuyor.

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman'a göre, yapay zekanın ilerlemesi dolandırıcılık yöntemlerini de evrimleştiriyor. Akman, teknolojinin bu yanlış kullanımının, hukuki ve etik sorunlara neden olduğunu ve bu tür suçlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Akman, dolandırıcıların son yöntemini şu sözlerle anlattı:

“Dolandırıcılar sahte ses, sahte video ve sahte web siteleri tarzında dolandırıcılık yöntemlerini kullanarak vatandaşları mağdur ediyor. Bu nedenle baktığımızda yapay zekanın kullanımıyla beraber, ünlülerin yüzleri, siyasi figürlerin görüntüleri, yüzleri video montaj edilmesi şeklinde. Vatandaşlar bu hazırlanan ses kaydı veya video ile aranarak bir tuzağa düşürüldükten sonra para talep edilmektedir.”

Kaynak: İHA