Borçların ertelenmesi için Meclis'e kanun teklifi Borçların ertelenmesi için Meclis'e kanun teklifi

Resmi Gazete’de yayımlanan 2025 yılı programında sosyal güvenliğe dair alınacak tedbirler vurgulanırken, özellikle emeklilik yaşında yapılacak düzenlemeler dikkat çekti. Doğuşta beklenen yaşam süresi, son sosyal güvenlik reformlarının yapıldığı 2000'li yıllara göre arttığı için emeklilik yaşının da buna göre yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği için doğuşta yaşam süresi ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmaları gündemde.

Programda, “Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı” bölümünde bu düzenlemenin ayrıntıları paylaşılırken sürecin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütüleceği belirtildi.

Çalışan-emekli oranı düşüşte 

2025 yılı programında sosyal güvenlikte ‘aktif pasif dengesi’ne dikkat çekildi. Bu denge, bir emekliye bakan çalışan sayısını ifade ederken, normalde 4 olması gereken bu oranın 2023’te 1,54’e düştüğü vurgulandı. Bu düşüş, emeklilik kriterlerinde yapılacak olası düzenlemelerin önemini artırıyor.

Yaşam süresi artışı emeklilik yaşını etkileyecek 

TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi erkeklerde 74,7, kadınlarda 80 yıl olarak hesaplanıyor. 2000’li yıllarda 68 yıl olan yaşam beklentisinin artışı, emeklilik yaşının yeniden düzenlenmesini gerektiren önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Gerçek Gündem