Türkiye genelinde afet risklerini azaltmaya yönelik stratejilerin ve eylemlerin belirlendiği Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), 8 Temmuz 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 2022-2030 yıllarını kapsayan bu ulusal plan, AFAD koordinasyonunda hazırlandı ve tüm kamu kurumları, özel sektör, yerel yönetimler ve üniversiteler gibi çeşitli paydaşları kapsıyor. TARAP, toplamda 11 farklı afet türüne karşı 17 amaç, 66 hedef ve 222 eylemi içeriyor.
Eskişehir’e yönelik afet önlemlerinde İRAP'ın önemi
Bu kapsamda hazırlanan Eskişehir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), şehrin afetlere karşı daha dayanıklı hale gelmesi amacıyla hazırlandı. Plan, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan 138 eylem içeriyor. Bu eylemlerden 25 tanesi acil olarak uygulanması gereken kırmızı eylem statüsünde. Ayrıca, 10 önemli eylem de İl Yatırım Takip Sistemi'nde (İLYAS) yer aldı.
Valilikten süreç ile ilgili önemli açıklama
Eskişehir Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, eylemlerin hayata geçirilmesi ve takibi İRAP Komisyonu tarafından sıkı bir şekilde izleniyor. Şu ana kadar il genelinde afet farkındalığını artırmak amacıyla 33 bin 760 kişiye eğitim verildi. Bu eğitimler kapsamında, 707 kişiye depremde arama kurtarma eğitimi, 284 kişiye AFAD gönüllü eğitimi ve 484 kişiye çadır kurma eğitimi verildi.
Valilik açıklamasında “Eskişehir’in tamamına yönelik afet risklerini azaltmaya yönelik eğitim çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” denildi.