Eskişehir'in geçmişine ışık tutacak olan "Küllüoba Kazısı Fotoğraf Sergisi" sanatseverleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen serginin açılış töreni, arkeoloji ve sanat camiasından isimlerin katılımıyla düzenlendi. Sergi, 1996'dan bu yana gerçekleştirilen Küllüoba höyük kazılarından elde edilen buluntuları ve kazı anlarını fotoğraflarla ziyaretçilere sunuyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Halk Ekmek A.Ş.'nin destekleriyle açılan "Toprağın Gizledikleri 5000 Yıllık Bir Kente Yolculuk: Küllüoba Kazısı Fotoğraf Sergisi", 27 yılı aşkın süren kazı çalışmalarını gözler önüne seriyor. Sergide, kazı sürecini yansıtan arşiv fotoğrafları, keşfedilen eserler ve amatör fotoğrafçıların objektiflerinden kazı çalışmaları anıları bulunuyor.

Serginin göz alıcı açılışı, Eskişehir'in politika ve kültür dünyasından önemli simaların katılımıyla gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce de dahil olmak üzere, çok sayıda davetli bu önemli etkinliğe şahitlik etti. Açılış töreninde konuşma yapan Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, katkı sunan herkesi takdir ederken, Ayşe Ünlüce ise Küllüoba çalışmalarına verilen desteğin artarak devam edeceğini vurguladı.

Kazıların ilk başkanlığını üstlenen ve sergiye özel bir anlam yükleyen Prof. Dr. Turan Efe, bu özel günde duygularını paylaştı. Son kazı başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki ise, katkı sunan herkese minnettarlığını ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından serginin resmi açılışı yapıldı ve ziyaretçiler eserleri inceleme fırsatı buldular.

Sanatseverler, sergiyi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu'nda 20 Şubat tarihine kadar ziyaret edebilirler. Bu benzersiz sergiye olan ilgi, Eskişehir'in kültürüne ve sanatına olan bağlılığını bir kez daha kanıtlıyor.

Küllüoba Höyüğü hakkında

Küllüoba, Eskişehir Seyitgazi İlçesi'ne bağlı Yenikent mahallesinin 1300 m güneyinde yer alan bir höyüktür. 1996 yılında Prof. Dr. Turan Efe Başkanlığında başlanan Küllüoba Kazısı, 2019 yılından bu yana Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığında devam ettirilmektedir. Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce ilk defa yerleşilen Küllüoba höyüğü, 350 x 250 m ebatlarında oval bir höyük olup, kültür dolgusu kalınlığı 10 m'dir. Höyük, bölgeye yerleşen Kırım Tatarlarının geldikleri yerdeki kül oba yerleşmesine olan benzerlikten ismini almıştır. Yukarı Sakarya Havzası'nın batı ucunda konumlanan Küllüoba, Orta Anadolu'yu Marmara Bölgesi, Kuzey Ege ve Balkanlar'a bağlayan çok önemli bir doğal ulaşım yolu üzerinde yer almaktadır.İlk Tunç Çağı olarak adlandırılan dönemde, günümüzden yaklaşık 5300 yıl önce ilk defa yerleşilen bu alanda, 1300 yıl boyunca kesintisiz bir yaşam sürdürülmüştür. (MÖ 3300-1950). Höyük, Anadolu'da şehir kavramının ortaya çıkış süreci ile ilgili önemli bilgiler vermektedir. Aşağı ve yukarı şehir kavramının ortaya çıkışı ve kamusal yapıların bulunmasıyla birlikte dönemin sosyo-ekonomik özelliklerini ortaya koymaktadır. Küllüoba Kazı çalışmalarını, 1996 yılında başlatan Prof. Dr. Turan Efe, günümüzden 4500 yıl önceye tarihlenen kamusal yapıyı fotoğraflarken yaşadığı anı "hayatımın en güzel anı" olarak ifade etmiştir. Sergi, Küllüoba kazı ekibinin en güzel anlarının kanıtları olan fotoğraflardan oluşmaktadır. Sergi kapsamında; 1996-2023 yılları arasında kazı çalışmaları sırasında kazı ekibi ve kazıyı ziyaret eden Eskişehirli amatör fotoğrafçılar tarafından çekilmiş olan fotoğraflarla bir arkeolojik kazı süreci yansıtılırken, diğer yandan Küllüoba'nın öne çıkan bulgu fotoğrafları da sunulmuştur.