Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında kentsel dönüşüm konusu tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri, riskli alanlarla ilgili bazı sorular yöneltti ve Gündoğdu'da kentsel dönüşüme başlanması gerektiğini vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce kentsel dönüşümün uzun bir süreci kapsadığını belirtti. Gündoğdu'da yapılan çalışmaların afet riskinden ziyade şehrin görünümünü iyileştirmeye yönelik olduğunu ifade eden Ünlüce, asıl sorunun 2013 yılında riskli alan ilan edilen bölgelerde olduğunu vurguladı.

Ünlüce şöyle konuştu;

“Bunun adı afetle mücadele mi oluyor şimdi?”

“Kentsel dönüşümle ilgili 99 depreminden sonra çok uzun yıllar devam eden bir çalışma. Toplamda sekiz maddeyi kapsıyor ve 56 hektarlık bir alan burası. Özellikle bizim hep vurguladığımız bir konu var. Bizim Gündoğdu’da yapmaya çalıştığımız kentsel dönüşümün afet riski ile çok ilgisi yok. Bizim Gündoğdu’da yaptığımız adı üstüne kentsel dönüşüm. Şehrin girişinde çevre yolunun sağında solunda o yıkıntı, çöküntü, döküntü alanları toparlamaya çalışıyoruz. Biz orada bin 500 konut yapacağız. 60’ının kurası 17’sinde yapıyoruz. Bir kere sapla samanı birbirinden ayıralım. İkide bir çıkıp 1, 2, 3, 4… Sanki saymayı öğreniyoruz. ‘24’ deyip gündemi meşgul etmenin bir gereği yok. Bu konuya siyaset üstü bakıyorsak, bizim asıl sorun 2013’teki alınan karardaki dönüşüm alanları. Orası toplamda 8 maddeyi kapsayan ve tam da şehir merkezinde özellikle Porsuk’un etrafında, Işıklar, Hacı Alibey, İhsaniye, Mamure, Deliklitaş, Kurtuluş gibi kapsayan alan. İnşaat Mühendisler Odası yıllardır, ‘Siz önce 99 öncesi yapılan bitişik nizam olan ve sekiz katlı olan yerleri çözün’ diyor. Ama biz konudan uzaklaşıyoruz, hala ‘Gündoğdu’da üç bina yaptın, TOKİ şu kadar yaptı’. Kardeşim TOKİ arsa üretiyor yapıyor satıyor, bunun adı afetle mücadele mi oluyor şimdi?"

Ünlüce, "1999 depremi öncesi yapılan bitişik nizam ve sekiz katlı binaları öncelikle ele almamız gerekiyor. Biz kentin çöküntü alanlarında vatandaşa nefes aldırmaya çalışıyoruz. 2013’te ilan ettiğimiz sekiz mahallede kentsel dönüşümü başlatmak istedik ama siyasi engellerle karşılaştık" dedi.

Ünlüce şöyle devam etti;

İş insanlarından Eskişehir açıklaması: '12 ay 12 festival' olmalı İş insanlarından Eskişehir açıklaması: '12 ay 12 festival' olmalı

"Çıkıp çıkıp ‘24, 24’ yapmayın Allah aşkına"

“Sorunun özünü konuşalım, 99 öncesi binalarla ilgili ne yapıyoruz. Sekiz kat bugün Yunusemre Caddesi… Üzmeyeyim, insanları karamsarlığa sürüklemeyim ama bütün şehir biliyor, kafamızı kuma gömüp bilmiyormuşuz gibi davranmanın bir alemi yok. Sapla samanı birbirinden bir ayıralım. Biz kentin çöküntü kalmış imar problemlerini çözememiş yerlerde vatandaşa nefes aldırmaya çalışıyoruz. Gündoğdu’da o kadar çok mülkiyet karışıktı ki biz el atıp kamulaştırma yapıp tarafları bir araya getirmesek orası çözülmezdi. Biz bunu yapmaya çalıştık diye kabahatli mi olduk şimdi? Çıkıp çıkıp ‘24, 24’ yapmayın Allah aşkına. Biz gerçekten bu meclisten bir sorumluluk alıp ve konunun uzmanları ile üniversiteleri, Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile hep beraber ilerleyeceksek ilerleyelim, sen ne yaptın dersen bu işlerin içinden çıkamayız. Bu konu tek bir kurumun üstlenebileceği bir konu değil, hepimizin bir arada çabalaması gereken bir konu”

Bir dönem kentsel dönüşüm kararının iptal edildiğine dair yorumlar yapıldığını hatırlatan Ünlüce, daha sonra Danıştay'ın bunu parsel bazında değerlendirdiğini söyledi. Bu süreçte bölgede yeni inşaatlar yapıldığını ve kentsel dönüşümün zorlaştığını belirten Ünlüce, "Artık suçlama dönemi bitsin, el ele verip riskli binaları dönüştürmemiz lazım" çağrısında bulundu.

Ayşe Ünlüce konuşmasının son bölümünde şu ifadeleri kullandı;

“Aklı evveller derneği iyice kışkırttılar”

“Bu konuda dertliyim biraz. Biz 8 mahallede kentsel dönüşümü 2013’te ilan ettik. Önce bir ‘mağdurlar derneği’ kurdurdular. Siyasi bir ortam yarattılar. Gittiler afet mağdurları derneği diye bir dernek kurdurdular. Bu derneği bize karşı kışkırttılar. Biz bakanlığa dedik ki ‘Büyükşehir’e verin burayı biz yapalım’. Yetki verilmedi, o kadar uzun yıllar sonra yetkiyi aldık. Fakat bu aklı evveller gittiler derneği iyice kışkırttılar. ‘Siz dava açın bunu iptal ettirin, haklarınız gidecek’ dediler. Canın gittikten sonra hakkın gitmiş ne olur, gitmemiş ne olur. Sonra gittiler dava açtırdılar. Bir tane yürütmeyi durdurma kararı geldi. Garabet gibi bir karar. Bu kararda alanın tamamının iptal edildiğine ilişkin bir yorum vardı. Bu arada sevinç çığlıkları vardı. O gün sosyal medyada kimler kimler sevindi”  

"Sekiz kat ve üstü bitişik nizam, 99 öncesi yapılan yerler..."

“Biz bunu ‘Bakanlığa yine bir soralım’ dedik. Bakanlık ‘Bu alan bazında bir bozma’ dedi. Bu arada yıllardır kentsel dönüşüm ilan edilecek diye bekleyen müteahhitler arsa sahipleri vardı. Bunlar da ilçe belediyelerini sıkıştırmaya başladılar. Aradan yıllar geçtikten sonra Danıştay bir karar verdi. Buradaki bozma alan bazında değil parsel bazında dedi. Oraya ruhsatlar verildi ve bizim orada dönüşüm için yapmak zorunda kaldığımız yer dönüşemez hale geldi. Tek katlı binanın yerine beş katlı bina dikilmiş. Yeni yeni inşaatlar olmuş, onları da mağdur etme durumu var. Yani burayı uygulanamaz hale getirdiler. Yılmaz Hocam da burada çok emeği olan bir insan. Uzun yıllar bu sekiz mahalledeki kentsel dönüşüm geçsin diye bakanlardan randevu almış, bakana duygusal mektup yazmış birisi. ‘Bu bölgeler çok sıkıntılı burada izni bize verin’ demiş birisi. Artık suçlama dönemi bitsin. Biz bunların üzerine çıkalım. Bu binaları artık bizim el ele verip dönüştürmemiz lazım. En riskli yerleri söylüyorum, sekiz kat ve üstü bitişik nizam ve 99 öncesi yapılan yerlerin bir kere bu şehirde dönüşmesi lazım”

AK Partili Sivri ise Gündoğdu'da bir an önce çalışmalara başlanması gerektiğini yineledi ve "Bu zamana kadar mazeret üretmenin üzerine bir adım atılmadı" dedi.

Kaynak: eskisehirpostasi.com