Odunpazarı Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 2 Eylül Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında “Eskişehir’in kurtuluş mücadelesindeki yeri ve önemi; Atatürk’ün Eskişehir temasları” konulu bir söyleşi düzenledi. Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde (AKM) gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak ünlü tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.

Program Başkan Kurt ziyareti ile başladı

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Eskişehir Programı, Ortaylı’nın Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u ziyareti ile başladı. Başkan Kurt’u makamında ziyaret eden Ortaylı, Başkan Kurt’a bu önemli günde böyle bir etkinlik düzenlediği ve kendisini davet ettiği için teşekkür etti.

Ayşe Ünlüce duyurdu: Eskişehir Büyükşehir'den 42 bin kadına ücretsiz destek Ayşe Ünlüce duyurdu: Eskişehir Büyükşehir'den 42 bin kadına ücretsiz destek

Kendisi de Kırım Tatar Türkü olan Ortaylı, makam ziyaretinin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Kentpark’ta bir araya gelerek, çibörek yedi.

Ortaylı, Kent Park’taki programın ardından 7. Uluslararası Ahşap Heykel Festivali’nin düzenlediği Odunpazarı Tarihi Bölgeyi ziyaret etti. Sanatçılarla bir araya gelen Ortaylı, sanatçılardan eserleri ile ilgili bilgi aldı. Ortaylı’ya Odunpazarı’nda Büyükerşen eşlik etti.

Eskişehirlilerden Ortaylı’ya yoğun ilgi

Prof. Dr. Ortaylı bu programın ardından “Eskişehir’in kurtuluş mücadelesindeki yeri ve önemi; Atatürk’ün Eskişehir temasları” söyleşisini düzenlediği AKM’ye geçti. Söyleşiye yoğun bir protokol katılımı oldu.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un ev sahipliği yaptığı söyleşiye; Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Muharip Hava Kuvvetleri ve Garnizon Komutanı Hv. Org. İsmail Güneykaya, Hv. Korg. İsmail Üner, Hv. Tümg. Ertunç Ertufanlı, Hv. Tuğg. Hakan Cirit, Hv. Tuğg. Levent Kefal, Hv. Plt. Tuğg. Hüseyin Seçkin Sevinç, Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu,  Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalattin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, vali yardımcıları, kuvvet komutanları ile siyaset, askeri, ekonomi dünyasından birçok isim katıldı. Eskişehirlilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide, salon hınca hınç doldu.

Ortaylı Eskişehir’in işgalden kurtuluşunu anlattı

Söyleşinin moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Burgaç yaptı. Eskişehir’in Ankara ve İstanbul dışında tadına baktığı tek şehir olduğunu söyledi.

Eskişehir’in büyük değişikliler geçirdiğini belirten Ortaylı, söyleşiye Eskişehir’in geçmişten günümüze gelişimini anlatarak başladı. Eskişehir’in Atatürk’ün başkentine giden kültür yolu üzerinde bulunduğunu ifade eden Ortaylı, Eskişehir’in İstanbul ile Anadolu arasında sağlam bir kültür yolu olduğunu kaydetti. Söyleşiye “İşgal yıllarında Eskişehir ve Eskişehir’in işgalden kurtuluşu” konu başlığı ile devam eden Ortaylı, Eskişehir’in 19. Yüzyılda merkeze bağlı bir sancak olduğunu söyledi. Yunus Emre, Tapduk Emre gibi önemli evliyaların Eskişehir’de olduğuna dikkat çeken Ortaylı, bu evliyaların Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli olduğunu dile getirdi.

Ortaylı, konuşmasında Kurtuluş Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. Dünya Savaşı ile ilgili de önemli bilgiler verdi. Ortaylı, konuşmasında Gaziantep'te 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasının yapıldığı alana Hamas'ın öldürülen lideri İsmail Haniye'nin posterinin asılmasına da değindi.

Ortaylı’yı büyük bir dikkatle dinleyen Eskişehirliler, söyleşi sonunda Ortaylı’yı dakikalarca alkışladı.

Söyleşinin ardından sahneye çıkan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek, ahşaptan yapılmış bir kitap hediye etti.