Odunpazarı Kent Konseyi İklim Krizi ve Çevre Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Nezahat Telci, su krizine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Su kaynaklarının tüketiminin endişe verici boyutlara ulaştığını belirten Telci, "Su, yalnızca bireysel ihtiyaçlar için değil, sanayi ve tarım için de kritik bir kaynaktır" dedi.
Veriler alarm veriyor
Telci, Türkiye’nin yıllık ortalama yağış miktarının 574 mm olduğunu, ancak tüketilebilir su potansiyelinin sadece 112 milyar metreküp olduğuna dikkat çekti. 2022 verilerine göre suyun sektörel kullanımının yüzde 77’sinin tarımsal sulamada, yüzde 23’ünün ise sanayi ve içme-kullanma amacıyla harcandığını ifade etti.
Sanayi ve madencilik sektörü yoğun su tüketiyor
Sanayi ve madencilik faaliyetlerinin su kaynakları üzerindeki baskısına vurgu yapan Nezahat Telci, 2022’de organize sanayi bölgelerinin 0,14 milyar metreküp, imalat sanayisinin 2,80 milyar metreküp, termik santrallerin ise 8,88 milyar metreküp su çektiğini belirtti. Ayrıca, Uşak Kışladağ Altın Madeni Ocağı’nın 2023 yılında 1,13 milyon metreküp ham su kullandığını, 2024 yılı raporlarına göre bu miktarın 1,89 milyon metreküpü bulacağını aktardı.
Türkiye su stresi yaşıyor
Nezahat Telci "Su kaynaklarımız kendini yenileyemiyor, bu da su kıtlığı riskini artırıyor" dedi. 2000 yılında kişi başına düşen yıllık su miktarının bin 652 metreküp iken, 2022’de bin 322 metreküpe gerilediğini belirterek, Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ifade etti. Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne (WRI) göre, 2040'ta Türkiye'nin su stresi seviyesinin yüzde 30 artarak en fazla su stresi yaşayan 27. ülke olacağı öngörülüyor.
Su krizi ve göç riski
Telci, su krizinin yalnızca ekonomik değil, sosyal ve jeopolitik etkileri de olduğuna dikkat çekerek, "Tıkılma noktasına gelen tarımsal üretim, gıda güvenliği sorunları, sosyal huzursuzluk ve kitlesel göçleri tetikleyebilir" dedi. Su kaynaklarının azalmasıyla Türkiye’nin göç baskısı altına girebileceğini belirten Telci, "Fırat ve Dicle gibi tatlı su kaynaklarına sahip olan ülkemiz, iklim değişikliği ve kuraklıktan etkilenen topluluklar için hedef haline gelebilir" dedi.