Temmuz-Ağustos 2024 döneminde kira kontratı yenileyenlerin yüzde 35'inin kira artış oranı, yasal sınırın üzerinde belirlendi. TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına rağmen kiracıların yüzde 35'i, yeni kira bedelini yüzde 70 ve üzeri zamlı ödemeye başladı. Özellikle ev sahipleri, kiracının yıllık gelirindeki artıştan daha fazla oranda zam isteyebiliyor. Ancak ev sahipleri de bazı mağduriyetler yaşıyor. Yapılan araştırmada her 3 ev sahibinden 2'si, evinde mevcut kiracı olmasından dolayı maddi kaybı olduğunu düşünüyor.

Milliyet’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yüzde 25 kira sınırlaması nedeniyle mal sahiplerinin kiraları nispeten yüksek artırdığını ve kira fiyatlarının hala genel piyasada reelleşmediğini belirtti. Bu durum, eski ve yeni kiracılar arasında önemli bir fark oluşturdu. Piyasada yüzde 25 kira sınırlamasının sonlarına doğru yeni kiracı ile eski kiracı arasındaki fark 3-4 kata kadar çıktı.

Kiracıların yüzde 80'i, piyasadaki kira fiyatları nedeniyle kendilerine uygun konut bulamayacaklarını düşünüyor. Bu dengenin düzelmesi için sağlıklı bir kiralık konut arzına ihtiyaç var. Enflasyonun azalmasıyla beraber kira fiyatlarında tansiyonun azalacağı öngörülüyor.

Özelmacıklı, kiracılara TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasını baz alarak kira artışı yapmalarını, kiralarını aksatmamalarını ve aidat gibi konularda ihtara sebebiyet verecek süreçlerden kaçınmalarını önerdi. Ev sahiplerinin de mevcut kiracının ödediği kira bedelinin piyasa şartlarına göre düşük kalabildiğini, mülklerini yeniden kiraya verseler daha yüksek bedelle kiralayabileceklerini düşündüklerini belirtti. Kira geliriyle geçinen emekliler ve tayini nedeniyle evini kiraya verenlerin, bedelleri alamadıklarında zorlandıklarını vurguladı.

Özelmacıklı, ilerleyen süreçte kiralarda normalleşme sağlanacağını öngörüyor. TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasında düşüşler başladı ve yıl sonuna kadar yüzde 50 seviyelerine yaklaşılması bekleniyor. Önümüzdeki yıl ortalamaların yüzde 30-35 seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Kira fiyatlarının normalleşmesinin 2-2.5 yıl sürebileceği belirtiliyor.