Günümüzde iletişim, barınma ve gıda kadar temel bir ihtiyaç haline gelirken, operatörlerin son zamanlarda belirlediği fahiş fiyatlar büyük tepki topluyor. Taahhüt süresi dolan sabit internet ve mobil aboneler, yeni dönemde yüzde 200 ila yüzde 300 arasında zamlı fiyatlarla karşı karşıya kalıyor.

Bu dönem Eskişehir çiftçisinin umudu oldu: '75 bin TL' çağrısı Bu dönem Eskişehir çiftçisinin umudu oldu: '75 bin TL' çağrısı

Sosyal medyada #OperatörSoygunu etiketiyle gündem olan tepkiler, kullanıcıların son aylardaki aşırı fiyat artışlarını paylaşmasıyla gün geçtikçe büyüyor. Bir kullanıcının paylaşımına göre, önceden 162.7 lira olan faturası yüzde 294 artışla 640.5 liraya yükselmiş durumda.

Habertürk’ün haberine göre şikâyet sitelerinde de operatörlere yönelik "fahiş zam" yapıldığına dair şikayetler artıyor. Bir Türk Telekom mobil hat kullanıcısı, 188 TL'den 570 TL'ye çıkartılan faturasını "Bu nasıl bir ahlak anlayışı" sözleriyle eleştiriyor. Turkcell'den şikayetçi olan başka bir kullanıcı ise 240 liradan 600 liraya yükseltilen paket fiyatına isyan ediyor.

Taahhütlü abonelikler genellikle 12 veya 24 ay sürelerle veriliyor. TCMB'nin anketine göre piyasanın 24 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 18.38. Son iki yılda gerçekleşen TÜFE artışı ise yüzde 141.5 oldu. Buna rağmen operatörler, yüzde 250'yi aşan zamlarla hem geçmiş hem de gelecek döneme ait enflasyonu tek seferde faturalara yansıtıyor.

Yüksek oranda zam yapan operatörler ise büyük kârlar açıklamayı sürdürüyor. Turkcell'in net kârı 2023'te yüzde 82.5 artarak 12.5 milyar TL'ye, Türk Telekom'un net kârı ise yüzde 137.7 artışla 16.4 milyar TL'ye ulaştı.

Vatandaşlar, gelirler sabitken iletişim harcamalarının bütçe içindeki payının katlanarak artmasından şikayetçi. Aşırı zamlarla ezilen tüketiciler, düzenleyici kurumlardan ve hükümetten bu fahiş fiyat artışlarına acil çözüm bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi, Habertürk