Kara kış birden bastıracak! La Nina için kritik tarih verildi Kara kış birden bastıracak! La Nina için kritik tarih verildi

BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin liderliğinde geliştirilen yeni mRNA aşısı, vücudun kanser hücrelerini tespit edip yok etmesini ve bu hücrelerin yeniden oluşumunu engellemeyi hedefliyor. Bu aşının en yaygın akciğer kanseri türüne karşı kullanılması planlanıyor.

Her yıl 1.8 milyon kişi akciğer kanserinden vefat ediyor

BNT116 adı verilen bu aşı, akciğer kanserine karşı bir tedavi yöntemi olarak geliştirildi. Her yıl dünya genelinde 1.8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu hastalığa karşı yürütülen çalışmalar, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'deki 34 farklı araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor.

Klinik denemelerde ilk doz İngiltere’de uygulandı

Klinik denemelerin birinci fazında, hastalığın farklı evrelerindeki yaklaşık 130 hastaya immünoterapi ile birlikte aşı uygulanacak. İlk doz aşı, Londra’da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz’a yapıldı. Racz, altı hafta boyunca her hafta, sonrasında ise 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı almaya devam edecek. Kanser teşhisi Mayıs ayında konulan ve kemoterapi gören Racz, bilimsel ilerlemelerin bu tür çalışmalara katılım sayesinde mümkün olduğunu ifade etti.

Kanser tedavisinde çığır açan gelişme

University College London’dan Prof. Siow Ming Le, bu yeni mRNA tabanlı immünoterapilerin klinik denemelerinin akciğer kanseri tedavisinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu teknolojinin, kanser hücrelerindeki belirli antijenleri hedef alarak etkili bir tedavi sunma potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi