Bronşitte en yaygın şikayetin şiddetli ve inatçı öksürük olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, "Öksürük genellikle bir ay kadar sürebilir. Ayrıca yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler de görülür. Sigara, hava kirliliği, ani ısı değişiklikleri ve alerjik yatkınlık hastalığı tetikler" dedi. Erk, özellikle erkeklerde bronşitin daha sık görüldüğünü ifade etti.

Tedavide antibiyotik kullanımı

Bronşitin tedavisinde antibiyotiklerin genellikle gereksiz olduğuna dikkat çeken Erk, "Hastalığın etkeni çoğunlukla virüslerdir. Balgamın renkli olması antibiyotik kullanımını gerektirmez. Gereksiz antibiyotik kullanımı yanlış bir yaklaşımdır" dedi. Tedavi için ağrı kesici, bitkisel öksürük şurupları, bol sıvı tüketimi ve yatak istirahatinin yeterli olduğunu vurguladı.

Virüsler ve bulaşma yolları

Sözcü'ye konuşan Prof. Dr. Erk, bronşitin yüzde 90’ında viral enfeksiyonların etkili olduğunu söyleyerek "Hapşırık ve öksürükle yayılan damlacıklar bronşite neden olabilir. Ayrıca sigara, astım ve hava kirliliği gibi faktörler de riski artırır. Kronik bronşit ise bulaşıcı değildir" açıklamasında bulundu.

Eskişehir'de sendikadan uyarı: Ambulanslar yetersiz, sağlık çalışanları risk altında Eskişehir'de sendikadan uyarı: Ambulanslar yetersiz, sağlık çalışanları risk altında