Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle artan su kıtlığına karşı önlemler almaya devam ediyor. Bu kapsamda, şehir genelindeki refüj ve kavşaklarda su kullanımını minimuma indiren kuru peyzaj uygulamaları hızla yaygınlaşıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin öncülüğünün bulunduğu bu projeyle hem tasarruf sağlanıyor hem de şehir estetik bir görünüme kavuşturuluyor. 2023 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen 8 bin 316 metrekarelik kuru peyzaj çalışmasıyla toplamda 13 bin 996 ton su tasarrufu elde edildi.
Sürdürülebilir kentsel tasarım
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, şehrin dört bir yanında sürdürülebilir kentsel tasarım anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor. Orta refüjler başta olmak üzere açık yeşil alanlarda suyun etkin kullanımını sağlayan kuru peyzaj uygulamaları yapılıyor. Bu uygulamalar, sadece su tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda şehrin yeşil alanlarını daha dayanıklı hale getiriyor.
“Eskişehir su zengini değil”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kent genelinde su kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik çalışmaların kesintisiz devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;
"Dünya’nın en büyük sorunlarından biri iklim krizi. Ülkemiz, küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında bulunmakta olup su stresi yaşayan ülkeler arasında yer almaktadır. Su kıtlığının şiddetlenmesi, kuru peyzaj uygulamalarına verdiğimiz önemi artırmaktadır. Bu uygulamalarla doğal kaynakların etkin kullanımına öncelik vererek estetik değerleri koruyor, bakım maliyetlerini düşürüyor, iklim değişikliği ve su kıtlığına karşı çevresel ayak izimizi azaltıyoruz."
Doğal ve ekonomik peyzaj uygulamaları
Büyükşehir Belediyesi, renkli taşlar, curuf ve dolamit gibi doğal malzemeler kullanarak şehrin görsel estetiğini ön plana çıkarıyor. Bu uygulama hem su tasarrufu hem de ekonomik katkı sağlarken, aynı zamanda kent ekosisteminin dayanıklılığını artırıyor. Kuru peyzaj uygulamaları, bakım maliyetlerini minimize ederken, şehir estetiğine de önemli bir katkı sunuyor.
Ulusal su verimliliği seferberliğini destekleyen adım
Ocak 2023'te başlatılan Ulusal Su Verimliliği Seferberliği kapsamında hazırlanan "Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" doğrultusunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kurakçıl peyzaj uygulamalarını hayata geçiriyor. Bu kapsamda, fidanlık alanlarında "Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları Rehberi"nde belirtilen 87 cins bitki yetiştirilerek yeşil alanlarda kullanılıyor.