Işık Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Seda Demiralp’in katkı sunduğu çalışmada, 2.012 kişiyle yapılan görüşmelerde seçmenin siyasetten uzaklaşma nedenleri analiz edildi. Araştırmada, katılımcıların %53’ü siyasi kurumlara hiç güvenmediğini, %39’u ise kısmen ya da az güven duyduğunu ifade etti. “Güçlü güven” oranının %10’un altında kalması dikkat çekti. Siyasi yelpazede sağdan sola doğru ilerledikçe güvensizlik oranlarının arttığı gözlemlendi.  

Katılımcıların %80’i siyasetçilerin çoğunun yalnızca kendi çıkarlarını düşündüğünü ve vatandaşın ihtiyaçlarını önemsemediğini ifade ederken, bu görüşe katılmayanların oranı %13’te kaldı. Siyasetçilerin halktan kopuk olduğu düşüncesi, tüm parti seçmenlerinde %50’nin üzerinde yer aldı.  

Gündüz kuşağı programları yayından kaldırılıyor mu? Gündüz kuşağı programları yayından kaldırılıyor mu?

Araştırma, seçimlere olan inancın zayıfladığını da ortaya koydu. Katılımcıların %61,6’sı “Seçimleri kim kazanırsa kazansın, benim gibi insanlar açısından fazla bir şey değişmez” ifadesine katıldı.  

En dikkat çekici bulgulardan biri, güçlü lider arayışına dair veriler oldu. Katılımcıların %80’i düzeni değiştirecek bir lider çıktığında ona oy vereceğini ifade etti. Bu oran, İYİ Parti seçmenleri hariç tüm gruplarda %60’ın üzerinde gerçekleşti. Ayrıca, toplumun başarısını güçlü bir liderle ilişkilendirenlerin oranı AK Parti seçmeninde %93, MHP’de %98, CHP’de %82 ve DEVA Partisi’nde %83 olarak ölçüldü.