Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin pancar üretiminde dünyada 5’inci, Avrupa’da ise 4’üncü sırada olduğunu vurguladı. Bayraktar, “Ülkemizde 58 ilde şeker pancarı üretiliyor. Konya, Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray bu üretimde başı çekiyor. 2023’te şeker pancarı üretimimiz 25 milyon tonu aşarak rekor kırdı ancak TÜİK’in 2024 tahminine göre üretim yüzde 8,9 azalarak 23 milyon tona düşecek” dedi.

Şeker pancarı üreticilerinin giderek azaldığına dikkat çeken Bayraktar, “Son 10 yılda pancar üreten çiftçi sayısı yüzde 19,8 azaldı ve 99 bin 714’e düştü. Buna karşın kişi başına şeker tüketimi arttı ve 2022’de yüzde 9,4 artış gösterdi. Genç, dinamik nüfusumuz, mülteci ve turist sayılarımız şeker talebini artırıyor. Bu talebi karşılamak için üretimin sürdürülmesi şart” ifadelerini kullandı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu ve dışa bağımlı olunmaması gerektiğini belirtti. 2024’te şeker pancarı alım fiyatlarının yüzde 28 artırılarak ton başına 2 bin 375 liraya çıkarıldığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Bayraktar, “Üretim maliyetleri göz önüne alınarak hasattan önce fiyat açıklanmalı” dedi. Çiftçilerin prim gün sayılarının düşürülmesini talep eden Bayraktar, gençlerin kırsalda kalması için devlet desteğinin önemine de değindi.

Şemsi Bayraktar şöyle konuştu;

"Türkşeker'in açıkladığı şeker pancarı alım fiyatları yıllar itibarıyla artış gösterdi. 2023 yılında ton başına kota tamamlama primi dahil bin 855 lira olan şeker pancarı alım fiyatı 2024 yılında yüzde 28'lik artışla 2 bin 375 lira oldu. Açıklanan fiyat artmış olsa da yeterli değildir. Tarımsal girdilerdeki artışlar ve ödemekte zorlanılan borç yükü her geçen gün üretimi zorlaştırıyor. Fiyatların hasat başlamadan açıklanması gerekiyor. Bu sene de şeker alım kampanyası eylülün 4'ünde başlamış olmasına rağmen fiyat açıklaması 24 Eylül'de geldi"