Jeoloji mühendisi uyardı: Eskişehir dahil 24 şehir diri fay üzerinde Jeoloji mühendisi uyardı: Eskişehir dahil 24 şehir diri fay üzerinde

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa’nın deprem riskine dikkat çekerek, kentin zemininin çürük olması nedeniyle büyük bir depremde en fazla hasar alacak bölgelerden biri olacağını söyledi. Eskişehir’in 70 kilometre kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Zonu’na işaret eden Prof. Dr. Görür, “Bizi tehdit eden faylar nerede, bu faylar 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilir. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzeyinde bulunuyor. 7 ve üzeri büyüklükte deprem olduğu zaman, Bursa'nın zemini çürük olduğu için, en fazla hasar verecek bölgelerden biri olacak” dedi.

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Bursa'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi” konferansında konuşan Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Bursa’nın deprem gerçeğiyle nasıl yüzleşmesi gerektiğini ve kentin nasıl depreme dayanıklı hale getirilebileceğini anlattı. Deprem konusunda farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yapan Görür, "Benim burada sağlıklı yaşayabilmem ve geleceğimi sürdürebilmem için ne yapmamız gerektiğini anlatacağım. Eğer bunu kabul etmezsek, her depremde aynı acıları yaşamaya devam edeceğiz" dedi. 

Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu hatırlatan Görür “Bizim için tehlike olan şey fay sistemleridir. Bu faylar, Türkiye coğrafyasında depremlerin mekanizması olarak 14 milyon yıl önce oluştu. O günden beri depremler bu ülkede devam ediyor ve edecek. Bizi tehdit eden faylar nerede, bu faylar 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilir. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzeyinde bulunuyor. 7 ve üzeri büyüklükte deprem olduğu zaman, Bursa'nın zemini çürük olduğu için, en fazla hasar verecek bölgelerden biri olacak” dedi.