Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen "Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve TEMA Vakfı iş birliğinde "İklim Değişikliğine Karşı Güçlü Eskişehir Projesi" hayata geçiyor. Bu proje ile Eskişehir'in iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha dirençli hale getirilmesi hedefleniyor.

Doğa temelli çözümlerle iklim direnci artırılacak

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından yürütülen proje, Eskişehir'in iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında doğa temelli çözümler geliştirilecek ve iklim risk haritaları oluşturularak dijital platformlarda yayınlanacak. 12 ay sürecek projeyle yerel yönetimlere yönelik iklim uyum ve azaltım stratejileri geliştirilecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İnci Şentuna, TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Eylem Tuncaelli, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, proje tanıtım toplantısında bir araya geldi.

Toplumun iklim değişikliği farkındalığı artırılacak

Proje kapsamında Eskişehir'de bir İklim Eylem Merkezi kurulacak. Burada halkın iklim değişikliği konusunda bilgilendirilmesi ve çeşitli etkinliklere katılması sağlanacak. Ayrıca, iklim değişikliği konusunda anketler yapılacak, mahalle meclisleri ve kent konseyleri ile toplantılar gerçekleştirilecek. Yerel yönetim ve STK çalışanlarına Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri konusunda teknik eğitimler verilecek.

“Eskişehir farkındalık konusunda özel bir şehir”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İnci Şentuna, proje hakkında yaptığı konuşmada, "Yerel yönetimlerin iklim politikalarındaki rolü çok önemli. 12 ay sürecek projeyle Eskişehir’i iklim değişikliğiyle mücadelede örnek bir kent haline getirmeyi hedefliyoruz. Ancak, iklim değişikliğini durdurmak için topyekün mücadele gerekiyor. Toplumun bu süreçte aktif rol alması gerekiyor. Eskişehir’in farkındalık konusunda özel bir şehir olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu proje ile yine fark yaratacağız. Şehrimize hayırlı olsun." dedi.

“İklim değişikliğini durdurmak için toplumun katılımı şart”

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Eylem Tuncaelli ise projenin toplumun tüm kesimlerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye katılımını artıracağını belirterek, "İklim değişikliğiyle mücadele artık yalnızca hükümetlerin veya bilim insanlarının meselesi değil. Toplumun her kesiminin bu süreçte yer alması gerekiyor. Halkın karar alma mekanizmalarına etkin katılımı olmadan, çözüme ulaşmak mümkün değil. Bu projeyle Eskişehir’de yaşayan herkesin iklim değişikliğiyle mücadelede büyük ya da küçük bir katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Unutmamalıyız ki küçük değişimler, büyük dönüşümlerin başlangıcıdır." ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de binlercesi dağıtılmaya başlandı! Vatandaşlar akın etti Eskişehir'de binlercesi dağıtılmaya başlandı! Vatandaşlar akın etti

Kaynak: Haber Merkezi