Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF) yayınladığı Odaların Nabzı 2024 isimli ankete Eskişehir’den katılan tek oda oldu. Dünya’dan 200’den fazla odanın yer aldığı ve ülkemizden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere 48 odanın katıldığı ankette; İş İklimi, Yapay Zeka, Enflasyon, Finansmana Erişim, İklim ve Sürdürülebilirlik, Bölgesel Perspektifler gibi konu başlıklarında sorular yönetildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun liderliğini üstlendiği Dünya Odalar Federasyonu tarafından düzenlenen anket, dünya milli gelirinin yüzde 90’ını temsil eden 96 ülkedeki ve bölgedeki odalarla gerçekleşti.

"Küresel ticaret atmosferi işletmeler üzerinde negatif baskı oluşturuyor"

İş iklimi hakkında verilen yanıtlara göre siyasi ve askeri problemlerin olduğu bölgelerde beklentilere dair olumsuz kanaat hakimken, yaşanan sorunların başında kalifiye işgücü yetersizliği ve enflasyon yer aldı. Anket yanıtlarına göre, geçtiğimiz 12 aydaki küresel ticaret atmosferinin işletmeler üzerinde negatif baskı oluşturduğu dikkat çekti. Yapay zekanın işletmeleri nasıl etkilediği sorusuna ise henüz kıvılcım halinde olmasına rağmen yapay zekaya pozitif bakış açısıyla cevap verildiği görüldü. Ankete katılanların yüzde 60’ının, yapay zekanın geleceğindeki belirsizlikleri bir risk olarak gördüğü gözlemlendi.

"Enflasyon ve finansmana erişim dünya ekonomisinde ortak sorun haline geldi"

Ankete katılan odaların yaklaşık yüzde 90’ı, son 12 ayda fiyatların arttığını ve bu artışın ekonomik güvenirliği etkilediğini belirtti. Ankete yanıt verenlerin yarısı (Kuzey Amerika yüzde 78- Doğu Asya Pasifik ülkeleri yüzde 74), yüksek enflasyonun ücret artışı baskısı yarattığını ifade etti. Ankette yer alan odalar, ekonomik iklim ve sıkı parasal politikaların, finansmana erişimi zorlaştırdığını belirtti. Ankete katılan odaların yüzde 50’den fazlası iş ikliminin düzelmesini beklediğini, yüzde 30’u ekonomik görünümün değişmeyeceğini, yüzde 15’i ise ekonomik görünümün bozulmasını öngördü. Yine ankette katılımcıların yüzde 80’inden fazlası enflasyonun şiddetli ya da sakin bicimde artacağını tahmin etti.

"Asya ve Avrupa ekonomisinde farklı sorunlar ve fırsatlar öne çıktı"

Ankette, Asya’da en önemli ekonomik zorluklar KOBİ’lerin sürdürülebilirliği ve inovasyonun yaygınlaştırılması olarak öne çıkarken, Avrupa’da enerji fiyatları, istihdam zorlukları ve bürokrasinin sebep olduğu zorluklar başı çekti. Fırsatlar tarafında ise Avrupa’da tek pazarın potansiyelini gerçekleştirmesi ve insan kaynağının Avrupa’nın dijital ve yeşil dönüşümü için eğitilmesi başlıkları başı çekerken, Asya bölgesinde girişimciliği teşvik etmek ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji ve bölgesel işbirlikleri öne çıktı.

Kırmızı ette fiyat artışlarının arkasında 'ithalat lobisi' var iddiası Kırmızı ette fiyat artışlarının arkasında 'ithalat lobisi' var iddiası

"Firmaların finansmana erişim sıkıntısını çözmemiz gerekiyor"

Türkiye’den 48 odanın ve Eskişehir’den sadece Eskişehir Ticaret Odası’nın yer aldığı Odaların Nabzı 2024 anketi hakkında değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, 96 ülkeden 200’den fazla odanın yer aldığı anketten çıkan sonuçlara göre dünyanın her yerinde enflasyon ve maliyetlerdeki öngörülmezliğin bir sorun olarak öne çıktığını belirtti. Enflasyonun tüm dünyanın başına bela olduğunu belirten Güler, enflasyonun finansmana erişim sıkıntısını da beraberinde getirdiğini kaydetti. Doğru zamanda doğru hamleler yaparak, bu iklimden çıkışa hazırlık yapılması gerektiğini belirten ETO Başkanı Güler, tasarrufları yükseltmek için kamunun öncülüğünün şart olduğunu, yoksa dünya enflasyon problemini bertaraf ederken ülkemizde bu girdabın derinleşmeye devam edeceğini vurguladı.

"Yapay zeka ve yenilikçi teknolojilere ülkemiz daha çok ağırlık vermeli"

Ankete göre yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerin tüm dünya ticaretinin gündeminde olduğunu da belirten Güler, ülkemizin de yapay zeka konusuna daha fazla eğilmesi gerektiğinin altını çizdi. ETO Başkanı Metin Güler, 96 ülkeden 200’den fazla odanın katılımıyla ekonomiye dair sorunların ve geleceğe dair görüşlerin muazzam bir çalışmayla rapor haline getirilmesi dolayısıyla Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti.