Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), düzenlemeyle tüketicilere yüksek enerji maliyetleri yansıtılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. EPDK’nın düzenlemesi, 2025’te yürürlüğe girecek ve konutlar için yıllık 100 milyon kWh olan limit 5 bin kWh’ye, ticarethaneler ve sanayi kuruluşları içinse 1 milyon kWh’den 15 bin kWh’ye düşürülecek.
“Konut ve işyerleri yüksek faturalara mahkum edilecek”
Yeni düzenleme, özellikle kalabalık aileler, elektrikle ısınanlar ve yaz aylarında klima kullanan haneler için büyük maliyet artışları getirecek. EMO Eskişehir Şube Başkanı Salih Eğerci “Konutlar için belirlenen 417 kWh’lik aylık sınır, Ekim 2024 itibarıyla 1.050 TL olan faturalara yüzde 96 oranında artışla 2.048 TL’ye yükselme riskini beraberinde getiriyor. Ticarethane ve sanayi kuruluşlarının faturaları da benzer şekilde ciddi artışlarla karşı karşıya” dedi.
“Dalgalanmalar tüketiciye yansıyacak”
Tebliğe göre, abonelere enerji borsasındaki anlık fiyat dalgalanmaları doğrudan yansıtılacak. Ancak fiyat düşüşlerinin faturalara yansıtılmaması, EMO tarafından eleştiriliyor. Ayrıca, tüketicilerin faturalarını doğrulayabilecekleri bağımsız bir mekanizmanın bulunmadığı vurgulanıyor. EMO, özellikle spot piyasa fiyatları (PTF) ve yenilenebilir enerji kaynaklarına (YEKDEM) yönelik döviz bazlı maliyetlerin tüketiciler üzerindeki yükünü vurguladı.
“Tüketicilerin sırtına ağır bir yük bindiriyor”
Eğerci, enerjiye erişimin temel insan hakkı olduğunu belirterek, “Ucuz, kaliteli ve sürekli enerji sağlanması gereken bir kamu hizmetidir. Ancak bu düzenlemeler, tüketicilerin sırtına ağır bir yük bindiriyor” dedi. EMO, enerji piyasasında kamu yararını gözetmeyen düzenlemelerin bir an önce durdurulması gerektiğini savunuyor.
Enerjiye erişimin maliyetlerinin katlanılamaz boyutlara ulaştığını ifade eden EMO, kamusal yatırımlara öncelik verilmesi ve özel sektöre kaynak aktarımı yerine entegre bir kamu tekelinin kurulmasını öneriyor.
Kaynak: eskisehirpostasi.com