Eskişehir'de Türk Harb-İş Sendikası'na bağlı yüzlerce işçi, artan hayat pahalılığı ve ekonomik sorunlara dikkat çekmek için bir araya geldi. 1. Hava İkmal Bakım Merkezi önünde "Geçinemiyoruz" sloganıyla oturma eylemi yapan işçiler adına Türk Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak açıklamalarda bulundu.

Hasan Atak konuşmasında, işçilerin ve toplumun büyük bir kesiminin hayat pahalılığı, satın alma gücündeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu işyerlerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıtdışı istihdam gibi sorunlarla mücadele ettiğini vurguladı.

Sendikaların sorunlara dikkat çekmek için geçen ay 81 ilde basın açıklamaları yaptığını ve Tekirdağ ile Zonguldak'ta on binlerce işçinin katılımıyla mitingler düzenlediğini, ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Atak, gıda ve kira başta olmak üzere temel tüketim kalemlerine sürekli zam geldiğini, eğitim masraflarının da altından kalkılamaz hale geldiğini ifade etti. Resmi enflasyonun gerçek durumu yansıtmadığını, açıklanan oranlarla ücret zammı yapılmasının işçileri daha da yoksullaştırdığını söyledi.

Konuşmasında kamuda ücret dengesizliğine, emekli aylıklarındaki farklılıklara ve kıdem tazminatı tavan mağduriyetine de değinen Hasan Atak, bu sorunların düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Atak, hükümete seslenerek gerçek enflasyonun dikkate alındığı bir refah payı ve seyyanen zam yapılması çağrısında bulundu. Sorunun artık bir mali mesele değil milli bir mesele olduğuna dikkat çekti.

Türk Harb-İş Sendikası Şube Başkanı işçilerin taleplerini şöyle sıraladı;

“Maaşlarımızda 4-5 puan artışlar yapılarak önümüze 24,73 oranının bir iyileştirme gibi getirilmesini istemiyoruz. Gerçek bir refah payı artışı gerçek bir zam oranı artışı istiyoruz.

Evet vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir. Ancak bu düzenleme tek başına asla yeterli değildir. Vergi düzenlemesi ile birlikte tüm gelirlerimize yüzde yüzün altında kalmayacak şekilde ücret artışları için gereğini yapılmalıdır.

Temel ücretlerin tamamını yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.

Yüksek enflasyon döneminde ücretlerimiz her ay en fazla yılda üç ayda bir belirlenmelidir.

Yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.

Emekli maaş hesaplama sistemi işçinin lehine acilen düzenlenmelidir.

Ve bu ülkenin milli bekası, geleceği düşünülüyorsa savunma sanayiinde düşmana karşı caydırıcı güç olmaya devam etmesi isteniyorsa savunma sanayiinin asıl unsurları emekçilerine ayrı bir parantez açılarak bugüne kadar kaybedilen hakları ile birlikte savunma sanayii primi verilmelidir”

Atak son olarak, Eskişehir Şubesi olarak işçilerin beklentilerini karşılamak için eylem ve mücadelelerine devam edeceklerini, hukuki sınırlar içinde üretimden gelen güçlerini kullanarak bu sorunların peşini bırakmayacaklarını ifade etti.