Motorin ve benzine yeni zam tarihi belli oldu Motorin ve benzine yeni zam tarihi belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan 'Hurda Teşviki' kanun teklifi, ikinci el araç piyasasında hem alıcıları hem de satıcıları zorlu bir sürece soktu. Alıcılar teşvik kararını beklerken, piyasa durgunlaşmasına rağmen araç fiyatları yükseliyor.

İkinci el araç satışlarında durgunluk ve fiyat artışı

TBMM'ye sunulan kanun teklifinin ardından, ikinci el araç satın almak isteyenler teşvik kararını bekleyerek piyasadan çekildi. Ancak bu bekleyiş, araç fiyatlarının artmasına engel olamadı. Piyasanın durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eskişehir’deki galericilerden Kalender Yaşasın, satışların istikrarsız olduğunu ve fiyatlardaki artışa anlam verilemediğini ifade etti. Yaşasın, “Bugün 1-2 tane satıyorsun, 1 hafta duruyorsun. Bir bakıyorsun, günde 3 tane satıyorsun” dedi.

“Talep az, ama fiyatlar yukarıya gidiyor”

İkinci el araçlara talep olmamasına rağmen fiyatların sürekli artış göstermesi, sektör temsilcilerinin kafasını karıştırıyor.

Kalender Yaşasın bu durumu şu sözlerle açıkladı: 

“Şu anda sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Durum uzun zamandır böyle. Ancak şu anda daha farklı. Talep az, fiyatlar yukarıya gidiyor. Böyle olmaması lazım. Bir mala talep olmadığı zaman fiyatın düşmesi lazım. Geçen yıla göre alım sayısı, kâr marjımız ve satış adetimiz düştü. Piyasada istikrar yok. Bugün 1-2 tane satıyorsun, 1 hafta duruyorsun. Bir bakıyorsun, günde 3 tane satıyorsun. Yani önümüzü göremiyoruz. İnşallah 2025 daha iyi olur. Şu anda iyi gitmiyor.”

“Pandemiden bu yana iyi gitmiyoruz”

Pandemi döneminden itibaren ikinci el araç piyasasında yaşanan sıkıntıların devam ettiğini belirten Kalender Yaşasın, sektörde hem araç hem de çalışan sayısının sürekli azaldığını dile getirdi: 

“20 arabayla çalışan esnaf 15'e, 15 arabayla çalışan 10'a düştü. Para miktar olarak çoğaldı ama alım gücü olarak düştüğü için kârda mıyız, zararda mıyız? Ben hesabını yapıyorum, geçen sene 25 araba varsa ve 20'ye düştüyse o zaman zarar ettin. Pandemiden bu yana iyi gitmiyoruz, daha önceki yıllarda gerçekten iyiydi. Ticaret de iyiydi. Alıyorduk, satıyorduk, para kazanıyorduk ve yatırım yapıyorduk. Mesela bu dükkanda en az 2-3 kişi çalışıyordu, şu anda çalışan sayısı yok. Anca kendi işimizi kendimiz yapıyoruz, istihdam oluşturamıyoruz. Çünkü ayakta durmaya uğraşıyoruz.”

Sektör geleceğe umutla bakmak istiyor

İkinci el araç piyasasında yaşanan dalgalanma ve belirsizlikler, sektörü zorlamaya devam ediyor. Kalender Yaşasın, 2025 yılından daha iyi bir dönem beklediklerini belirterek, gelecekte istikrarın sağlanması yönünde umutlarını dile getirdi.