Avrupa Birliği-Türkiye Mali İş Birliği kapsamında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen İleri Prototip İstasyonu Projesi'nin sektörel konferans ve kapanış töreni Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde (ESTÜ) gerçekleştirildi.
ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Özdemir, ESTÜ Prototip Merkezi (ESTÜ PROMER) Yöneticisi Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Proje Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya'nın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi ve akademisyen katıldı.
“Eskişehir ve Türkiye sanayisine önemli bir merkez”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ESTÜ Prototip Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç, projenin Avrupa Birliği ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından fonlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı;
“İleri Prototip İstasyonu Projesi, prototip ve malzeme istasyonlarının kurulması esasına dayalı bir projedir. Bu istasyonlar sayesinde sadece Eskişehir bölgesinde değil, Bursa ve Bilecik bölgesinde yer alan araştırma merkezlerinin de prototipleme ihtiyaçları karşılanmaktadır. Eskişehir ve Türkiye sanayisine çok nitelikli bir prototipleme merkezi kazandırmanın gururunu ve memnuniyetini yaşıyoruz”
“Gelecek inovasyonda, biz de bu alanda öncü olmaya devam edeceğiz”
Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, projenin üniversitenin Ar-Ge ve inovasyon vizyonuna uygun olarak geliştirildiğini vurgulayarak “Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak geleceğin inovasyonda olduğuna inanıyor ve Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Prototip İstasyonu'nun bu alanda sanayi ve akademiye teknolojik altyapısıyla faydalı olacağına inanıyor, bu merkezin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinlikte Ar-Ge ve teknolojiye dair 5 panel gerçekleştirildi
Açılış konuşmalarının ardından 5 farklı panelde sektörün önemli konuları ele alındı. Bu oturumlarda, sanal ve artırılmış gerçeklik, eklemeli imalat ve çok eksenli üretim, ileri malzemeler, IPA Programı kapsamında kurulan merkezlerin sürdürülebilirliği gibi önemli başlıklar masaya yatırıldı.
Girişimcilere ve KOBİ’lere destek sunacak
Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, projenin bölge ekonomisine ve sanayisine sağlayacağı katkılara dikkat çekerek “Proje kapsamında Bursa, Eskişehir ve Bilecik bölgelerinde yer alan; bilgi ve iletişim teknolojileri, sanal ve artırılmış gerçeklik, üretim ve ileri malzemeler gibi odak sektörlerde faaliyet gösteren firmalara prototipleme, tasarım, eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleri sağlanmıştır. Kuruluş aşaması tamamlanan ve faaliyetlerine başlayacak olan Prototip Merkezimiz, girişimcilere, start-up’lara ve KOBİ’lere teknik altyapı desteği, tasarım, geliştirme, prototipleme, eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleriyle iş birliği imkânları sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından sektör temsilcileri ve katılımcılar ESTÜ Prototip Merkezi’ni ziyaret ederek burada yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aldı.
Kaynak: eskisehirpostasi.com