2023 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Ramazan beslenme önerileri, dengeli ve sağlıklı bir menü oluşturmayı hedefliyordu. Bakanlık, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, çiğ sebze ve meyvelerden oluşan hafif bir kahvaltı önerirken, iftar için orucun hurma veya zeytinle açılmasını ve ardından çorba, salata, sebze yemekleri, lifli karbonhidrat kaynakları içeren besinler tüketilmesini tavsiye ediyordu. Tatlı ihtiyacı için ise şeker oranı daha dengeli olan meyve veya sütlü tatlıların tercih edilmesi öneriliyordu.
Ramazan menüsünde yüzde 177'lik artış
Ekonomim Gazetesi’nden Özder Şeyda Uyanık'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın önerileri baz alınarak 2023 ve 2025 yılları için bir Ramazan alışverişi maliyet analizi yapıldı. Merkez Bankası ve TÜBİTAK'ın ortak çalışmasıyla oluşturulan 'marketfiyatı' platformundaki verilere göre yapılan hesaplamada, temel gıda maddelerindeki fiyat artışı çarpıcı sonuçlar verdi.
Hurma, zeytin, süt, yoğurt, peynir, et (kıyma), makarna, kuru fasulye, bulgur, tarhana, maden suyu, kuru meyve, fındık, elma, portakal ve patates gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları incelendiğinde, 2023'ten bu yana toplamda yüzde 177 oranında bir artış yaşandığı belirlendi. Bu durum, Ramazan sofralarının maliyetinin enflasyon oranının da üzerinde arttığını gösterdi.