Son dönemde sahte içki kaynaklı ölümler endişe verici boyutlara ulaştı. İstanbul ve Ankara'da onlarca kişi sahte içki nedeniyle hayatını kaybederken, birçok kişi yoğun bakımda tedavi görüyor. Uzmanlar, sahte içkinin içerdiği metanolün insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor.
Metanol zehirlenmesi hayati risk taşıyor
Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, sahte içkinin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunarak, “Metanol içki yapımında kullanılan etanole göre daha ucuz ve kolay üretildiği için merdiven altı üretimlerde tercih ediliyor. Ancak vücuda girdikten sonra zehirli maddelere dönüşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.” dedi.
Zehirlenme belirtileri nasıl ortaya çıkıyor?
Metanol zehirlenmesinin ilk belirtilerinin normal alkol zehirlenmesine benzediğini belirten Prof. Dr. Keleş, “Başlangıçta bulantı, kusma, konuşmada peltekleşme gibi semptomlar görülüyor. Ancak bir saat sonra belirtiler değişiyor. Metanol kanda çözünerek tüm organlara yayılıyor ve toksik etkisini gösteriyor.” diye konuştu.
Zehirlenme durumunda ne yapılmalı?
Metanol zehirlenmesine karşı hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Keleş, “Eğer zehirlenmenin üzerinden bir saat geçmemişse hasta hızlı bir şekilde kusturulmalı. Ancak bir saatten sonra kusma etkili olmaz. Su içmek, kandaki metanol seviyesini bir miktar düşürebilir.” ifadelerini kullandı.