TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aralık 2024 itibarıyla aylık enflasyon yüzde 1,03, altı aylık enflasyon yüzde 15,75 ve yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak belirlendi. Ancak bu verilerin halkın yaşadığı ekonomik gerçeklikle örtüşmediği belirtiliyor.
TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Salih Eğerci, TÜİK’in verilerinin kamuoyu nezdinde güvenilir olmadığını ve gerçeklikten uzak olduğunu ifade etti. Gıda enflasyonundaki yıllık artışın yüzde 43,58 olduğuna dikkat çeken Eğerci, özellikle taze balıkta yüzde 79,69, sebzelerde yüzde 73,62, kuzu etinde yüzde 62,64, meyvelerde ise yüzde 61,94 oranlarında artış yaşandığını vurguladı.
“Emekçiler krizin bedelini ödüyor”
DİSK-AR’ın verilerine dayanarak, düşük gelirli kesimlerin gıda enflasyonundan en fazla etkilendiği belirtildi. En düşük gelir grubunda gıda enflasyonu yüzde 77,4 olarak hesaplanırken, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 15,75 oranındaki zammın, kamu emekçileri içinse yüzde 11,54 olarak belirlenmesi tepki topladı. Eğerci, “Halk işsizlik, açlık ve yoksullukla mücadele ederken siyasi iktidar sermayenin yanında durmayı tercih ediyor” dedi.
Asgari ücret ve vergiler eleştirildi
Eğerci, geçtiğimiz günlerde 22.104 TL olarak açıklanan asgari ücretin, işverenlerin talepleri doğrultusunda belirlendiğini savundu. Yılın ilk günlerinde yapılan zamların ve vergi oranlarındaki artışların daha emekçilerin cebine girmeden eridiğini belirten Eğerci, ekonomik krizin faturasının halka kesildiğini dile getirdi.
Talepler sıralandı
Ekonomik krizin çözümünün emek eksenli politikalarla mümkün olduğunu vurgulayan Salih Eğerci, hükümete şu çağrılarda bulundu:
“Vergi yükü hafifletilmeli, gelir vergisi mağduriyetleri giderilmeli. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarından vergi ve kesintiler kaldırılmalı. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlanmalı. En düşük emekli maaşı, asgari ücret düzeyine yükseltilmeli. Kamu çalışanlarının özlük ve ekonomik hakları iyileştirilmeli. Teknik Hizmetler Sınıfı’nda ek ödeme oranları artırılarak emekli maaşlarına yansıtılmalı”
“Meslek grupları ve emeklilerin durumu…”
Eğerci, mühendis, mimar ve şehir plancılarının da ekonomik koşullardan derin şekilde etkilendiğini belirtti. “Bir dönemin gözde meslekleri bugün açlık ve yoksulluk sınırında çalışmanın sembolü haline gelmiştir” diyen Eğerci, bu meslek gruplarının özlük haklarının ve maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
13 Ocak’ta iş bırakma eylemi
Son olarak, tüm meslektaşlarını ve emekçileri, 13 Ocak’ta gerçekleştirilecek kamu emekçileri iş bırakma eylemini desteklemeye davet eden Salih Eğerci, “Açlık ve sefalet düzenini kabul etmiyoruz! Emekçilerin birleşik mücadelesiyle bu karanlıktan çıkabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: eskisehirpostasi.com