Türkiye'de sismik boşluk olarak adlandırılan ve yüksek gerilim taşıyan 20 fay hattı bulunuyor. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen kuzey kolu, uzun süredir kırılmadığı için büyük risk taşıyor. Uzmanlar, bu hatta meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin sadece İstanbul'u değil, çevre illeri de etkileyeceğini vurguluyor.

3 bine yakın Eskişehirli, haklarını aramak için KDK'nın kapısını çaldı 3 bine yakın Eskişehirli, haklarını aramak için KDK'nın kapısını çaldı

“500 diri fay hattı tehlike oluşturuyor”

Türkiye'nin diri fay haritasına göre, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan 500 diri fay bulunuyor. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, "Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Eskişehir, Konya, Kayseri, Hatay ve Erzincan gibi 24 şehir merkezinden diri fay geçmektedir. 110 ilçemiz ve 500'ü aşkın mahalle, deprem üreten fay zonları üzerinde yer alıyor. Bu bölgelerde 100 bine yakın bina ve yaklaşık bir milyon insanın yaşadığı düşünüldüğünde riskin büyüklüğü ortaya çıkıyor" dedi.

“Depreme karşı harekete geçilmeli”

Deprem yönetmeliklerine uygun inşa edilen binaların bile zarar gördüğüne dikkat çeken Aykan, "6 Şubat depremlerinde yeni yapılan binaların yıkılması, yapı denetiminde eksiklikleri gözler önüne serdi. Zeminin uygun olmaması, malzeme kalitesi ve projelendirme hataları gibi birçok faktör, yapıların depreme dayanıksız hale gelmesine neden oluyor. Belediyeler, yapı ruhsatlarını titizlikle denetlemeli ve diri fay hatları imar planlarına işlenmelidir" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi