Eskişehir’de düzenlenen hasat şenliği ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran bitkisinin hasadı yapıldı. Hasat şenliği törenine Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra protokol üyeleri de katıldı.
Şenlikte konuşan Vali Aksoy, safran tarımının önemine değindi. “Türkiye'de üretilen toplam safran alanının büyük bir kısmı Eskişehir'de gerçekleştirilmekte. Yüz dönümlük bir alanda safran üretimi yapılıyor ve bu faaliyet hem ülkemiz hem de Eskişehir adına önemli bir tarımsal faaliyet olarak karşımızda duruyor” diyen Vali Aksoy, şu ifadeleri kullandı;
“Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle su kaynaklarında yaşanan kısıtlılıklar göz önünde bulundurulduğunda, safranın su tüketiminin az olması onu tercih edilen bir tarımsal üretim çeşidi haline getiriyor. Su tüketimi fazla olan ürünler yeraltı sularında azalmaya neden olabiliyor. Bu nedenle suya az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmemiz büyük önem taşımaktadır. Safran üretimi bu açıdan hem su tüketimi hem de ekonomik getiri bakımından oldukça cazip”
Birçok yatırımcı ile bir araya gelinerek iş birliği yapıldığını ifade eden Vali Aksoy “Bu oldukça kıymetli bir çalışma. Üretelim ve ihracatta hiçbir sorun yaşamayalım. İç piyasada da talebi karşılamakta zorlanabiliriz, ancak bu festival ve hasat günümüz, gelecekteki yatırımlara fırsat yaratacaktır. Geçit Kuşağı Araştırma Merkezimiz, Türkiye'nin safran anlamındaki tek yerli türü olan Karaaslan'ı geliştirdi. Bu türün yaygınlaşması hepimizin ortak amacı olmalıdır” diye konuştu.
Vali Aksoy ve protokol üyeler, konuşmaların ardından safran tarlasında yetişen safran bitkilerini hasat ederek ayıklamasını yaptı.
Safran nedir?
Safran çiçeği yetiştiriciliği, karlı olan işlerin arasında yer alır. 80 bin soğandan 1 kilogram safran elde edilir. Kalitesine göre de 25 bin ile 80 bin TL arası kazanç elde edilir. 5 kilogram taze safrandan 1 kilogram kuru safran baharatı elde edilir. 1 gram safran 150 adet çiçekten elde edilir.