İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde ‘besin intolerans’ eğitimi alan Eskişehirli profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, antik çağlarda kral ve kraliçelerin yediği mor patatesi Türkiye geline tanıtmayı amaçlamıştı.

Eskişehir OSB Başkanı: Bazı yatırımcılar yatırımlarından vazgeçti Eskişehir OSB Başkanı: Bazı yatırımcılar yatırımlarından vazgeçti

İlk olarak Eskişehir’de üretilmeye başlanan antioksidan kaynağı bitkinin Amasya’daki ekimi sonrası Erzurum’da da ekonomiye renk katması için ekimi yapılmıştı. 

Erzurum'un Pasinler ilçesi, Türkiye’nin patates üretiminde önemli bir yere sahip ve bu yıl ilk kez ekimi yapılan mor renkli patates, Erzurum Ticaret Borsası tarafından bölgeye kazandırıldı.

Oral, “Pasinler’de 7 dönümlük arazide mayıs ayında mor patates ekimini gerçekleştirdik ve şimdi hasat dönemindeyiz. Beklentilerimizin çok üzerinde bir rekolte elde ettik. Erzurum’un verimli toprakları mor patatesi kucakladı ve üreticilerimiz de bu sonuçtan çok memnun. Bölgedeki normal patates üretimi ile aynı koşullarda yetişen mor patates, sağladığı katma değer ile yaklaşık dört kat daha fazla bir fark yaratıyor. Normal patates ekiminde dönüm başına 4,5 ile 6 ton arasında rekolte beklenirken, mor patateste yumrular daha küçük olduğu için yaklaşık 2,5 ton rekolte öngörülüyordu. Bu durumda bile mor patatesin yüksek fiyat aralığıyla katma değer sağlanmış oluyordu. Ancak elde edilen sonuçla, normal patates kadar rekolteye ulaştık” şeklinde konuştu.

Bu başarılı sonuçla mor patatesin Erzurum’da yeni bir tarımsal değer olarak üreticilere kazandırılması hem bölgesel hem de ulusal çapta dikkat çekiyor. Erzurum’un bereketli topraklarında yetiştirilen mor patates, üreticilere alternatif bir ürün olarak umut vadediyor.