Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Atıksu Arıtma Tesisleri, çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutarak hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunuyor. Alpu Yolu’nda yer alan tesisler, ileri teknolojilerle donatılmış altyapısıyla dikkat çekiyor. İşte ESKİ'nin çevreci atık su yönetiminde öncü adımları.

Günlük 105 bin metreküp atıksu arıtılıyor

ESKİ Atıksu Arıtma Tesisleri’nde, iki etap halinde günlük toplam 105 bin metreküp atıksu arıtılıyor. Birinci etap karbon giderimli tesis, günde 44 bin 400 metreküp kapasite ile çalışırken, ikinci etap ileri biyolojik arıtma tesisi ise günde 60 bin 600 metreküp atıksuyu çevreye zarar vermeden arıtıyor.

Arıtma sürecinde çöktürme havuzlarında oluşan çamurdan biyogaz üretiliyor. Bu çevreci biyogaz, fosil yakıtlara kıyasla daha düşük sera gazı salınımı sağlayarak doğaya dost bir çözüm sunuyor.

Biyogazdan elektrik ve ısı enerjisi üretimi

ESKİ tesislerinde biyogaz, toplam 2 MW kurulu güce sahip iki gaz jeneratörü ile elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 2024 yılında üretilen 7 bin 480 MWh elektrik enerjisi, tesisin toplam enerji ihtiyacının yüzde 50’sini karşıladı. Bunun yanı sıra biyogazdan elde edilen ısı enerjisi, çamur çürütme işlemleri ve bina ısıtma süreçlerinde kullanılarak enerji verimliliği sağlanıyor.

Ayşe Ünlüce'den Eskişehir'deki gençler için dijital merkez! Kapılarını açtı Ayşe Ünlüce'den Eskişehir'deki gençler için dijital merkez! Kapılarını açtı

Alternatif yakıt olarak çamur kullanılıyor

Arıtma tesislerinde oluşan çamurlar, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda değerlendiriliyor. Bu çamurların bir kısmı, lisanslı firmalar tarafından alternatif yakıt olarak kullanılmak üzere işleniyor. Böylece atık yönetiminde döngüsel ekonomiye katkı sağlanıyor.

ESKİ’den geleceğe yönelik çevreci yaklaşımlar

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi, enerji verimliliği ve kaynakların korunması konusunda öncü projelere imza atmaya devam ediyor. Çevreci atıksu yönetim anlayışıyla gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefleyen ESKİ, sürdürülebilir uygulamalarıyla hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlıyor.

Kaynak: eskisehirpostasi.com