Eskişehir, geçmişten bugüne onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, kültür dolu bir Anadolu şehridir. Daha önce farklı isimlerle anılan Eskişehir’in ilk adı Dorylaion ‘dır. Peki, Dorylaion ne anlama gelir? Eskişehir’in ilk adının hikayesi nedir? 

Eskişehir kaç ilçe ile kuruldu? İşte Cumhuriyet'in ilk yıllarında Eskişehir Eskişehir kaç ilçe ile kuruldu? İşte Cumhuriyet'in ilk yıllarında Eskişehir

Eskişehir'in İlk Adı: Dorylaion

M.Ö. 3000’lere dayanan tarihi ile hem geçmişte hem de bugünde önemli bir şehir olan Eskişehir’in ilk adı Dorylaion’dır. Eski Yunan mitolojisinde yer alan bu isim, bu önemli şehrin, söz konusu tarihi dönemdeki askeri ve ticari önemini ortaya koyar. 

Eskişehir o dönemde Anadolu’nun doğusu ile batısını birleştiren önemli bir ticari nokta olmakla birlikte, bir geçiş yolu haline gelmiştir. Bu dönemde Hititler, Yunanlar ve Frigler Dorylaion üzerinde hüküm sürmek istemişlerdir. 

Eskişehir'in İlk Adı Dorylaion Anlamı Nedir?

“Doru” yani mızrak anlamına gelen bir kökten gelen Dorylaion ismi, hem ticari hem askeri olarak yorumlanmıştır. Eskişehir’in ilk adının anlamı Yunan mitolojisinde şehrin askeri gücü olarak da betimlenmiştir. 

Ayrıca Dorylaion, o dönemde orduların çokça bir araya geldiği toplanma noktası haline gelmiştir. Bu sebeplerle de Eskişehir’in ilk adı Dorylaion bir askeri gücü temsil ediyor. 

Eskişehir’in İlk Adı Ne Zaman Değişti? 

Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılan Dorylaion şehri, Bizans İmparatorlugu için çok çok önemli bir sınır noktasıydı. Askeri ve ticari hareketliliklere ev sahipliği yapan şehir, 11. Yüzyılda Selçuklu Türklerinin Anadolu’ya girmesi ile Türklerin hakimiyetine geçti. Türkler ise bu dönemden itibaren Dorylaion ismini Eskişehir olarak değiştirdi. 

Osmanlı döneminde de ismi değişmeyen Eskişehir’in ilk ismi Dorylaion olmuş ve son ismi ise Eskişehir olarak kalmıştır.