Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları" kapsamında, yaban hayvanlarını kuduza karşı aşılamak için çalışmalarına devam ediyor. 24 Eylül-24 Ekim tarihleri arasında Eskişehir ve çevresindeki 25 bin kilometrekarelik alanda havadan aşılı yem atımı gerçekleştirilecek.
Aşılı yemler, köfte şeklinde ve tilkiler için oldukça cazip bir kokuya sahip. Aşı, köftenin ortasında bulunan plastik bir kapsülün içinde yer alıyor. Tilkiler, köfteyi yerken dişleriyle kapsülü patlatarak aşıyı ağız boşluğuna yayıyor ve bağışıklık kazanıyor. Ancak, vatandaşların bu aşılı yemlerle temas etmemesi büyük önem taşıyor.
Yaşam alanlarında bulunan kuduz aşılarına ne yapılmalı?
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları aşılı yemlerle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Bütünlüğü bozulmamış aşılı yemlere dokunulmaması ve ayakla itekleyerek görünmez bir yere itilmesi gerekiyor. Açılmış veya yırtılmış aşı kapsülüyle temas eden vatandaşların ise temas eden bölgeyi su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları öneriliyor.
Evcil hayvanlar kuduz aşısını yerse ne olur?
Evcil hayvanların aşılı yemleri yemesi durumunda endişelenmeye gerek olmadığı, ancak bu aşıların evcil hayvanları tam olarak korumak için yeterli olmadığı belirtiliyor. Kuduz hastalığından korunmak için vatandaşların aşılama kampanyası hakkında bilgi edinmeleri, çevrelerine anlatmaları, çocuklarını bilgilendirmeleri ve evcil köpeklerini aşılatarak kampanya süresince başıboş bırakmamaları gerekiyor.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, halkın desteği ve bilinçli yaklaşımıyla kuduz hastalığının yayılmasını engellemenin ve insanlara bulaşma riskini azaltmanın mümkün olduğunu vurguluyor.