Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine göre, Temmuz 2024 itibarıyla 29,5 milyon banka müşterisinin KMH hesabı bulunuyor. Son bir yılda Kredili Mevduat Hesabı (KMH) hesaplarından çekilen para miktarı yüzde 142 oranında artarak 315 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam, bir yıl öncesinde 130 milyar TL seviyesindeydi.

Konuya ilişkin Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, KMH hesaplarına uygulanan faiz oranlarının kredi kartı nakit avans faizleriyle benzer seviyelerde olduğunu belirtti. Bayram, KMH hesaplarının aslında bir tür ihtiyaç kredisi olduğunu ve kişinin maaşına göre belirlenen bir tutar üzerinden kullanılabildiğini ifade etti.

Bayram, KMH hesapları kullanılırken eksi bakiyeye geçmemeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Otomatik fatura talimatları veya kredi taksit ödemeleri nedeniyle hesabın eksi bakiyeye düşebileceğini ve bunun farkına geç varılabileceğini belirten Bayram, tüketicilerin taksit ve fatura günlerinde hesap bakiyelerini kontrol etmelerinin önem taşıdığını söyledi.

Öte yandan, Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, yüksek enflasyon ortamında kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlularına 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağlayan bir düzenleme getirdi. Bayram, bu düzenlemenin, ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşların biraz daha rahat nefes almasını hedeflediğini ifade etti.