Son dönemde Marmara ve Çanakkale'de meydana gelen depremler sonrası, deprem bilimciler Türkiye'nin aktif fay hatları konusunda sıklıkla açıklamalar yapmaya başladı. Prof. Dr. Okan Tüysüz de bu konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tüysüz, TGRT'ye yaptığı açıklamada, fay hatlarındaki kazı çalışmalarının önemine değindi. Geçmişteki depremlerin büyüklüğünü ve zamanlamasını bilmenin, gelecekteki depremleri tahmin etme olasılığını artırdığını belirtti. Kahramanmaraş civarında bu büyüklükte bir depremin beklendiğini yıllardır belirttiklerini ve burada meydana gelen depremlerin sürpriz olmadığını ifade etti.

Süllü duyurdu: Eskişehir'de yargı ile durdurulan proje yine gündemde Süllü duyurdu: Eskişehir'de yargı ile durdurulan proje yine gündemde

Marmara bölgesinde yaklaşan büyük bir depreme dikkat çeken Tüysüz, Kuzey Anadolu Fay hattının geçmişine bakarak bu öngörüde bulunduklarını açıkladı. Depremlerin şiddetini ve konumunu belirlemenin önemli olduğunu, ancak kesin tarih vermenin imkansız olduğunu vurguladı. Buna rağmen, tahminler doğrultusunda tedbirler almanın kritik olduğunu ifade etti.

Tüysüz, Türkiye'deki en aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattı olduğunu belirterek, İstanbul, Bingöl, Tunceli ve Eskişehir’e yakın konumdaki Bursa’nın risk altında olduğu uyarısında bulundu. Bu şehirlerde yaşayanların depreme karşı daha dikkatli ve hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

18 kent içinde Eskişehir'i de saymıştı

2020’de yaptığı Türkiye'de bilinen aktif 550 fay hattı açıklaması ile hatırlanan Prof. Dr. Okan Tüysüz, aralarında Eskişehir’in de olduğu 18 kentin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekmiş ve bu illeri şöyle sıralamıştı. Bolu, Eskişehir, Aksaray, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Muğla, Bingöl ve Kütahya.

Kaynak: Haber Merkezi